Fotografskom pričom otvoren Tjedan upoznavanja groblja Europe

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017. godine te se tom prilikom u suradnji s Muzejom grada Koprivnice, Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom Fortunat Pintarić Koprivnica pridružio akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.

Program je započeo 24. svibnja otvorenjem Izložbe fotografija „Hortikultura groblja Pri Sv. Duhu“ u prostoru stare mrtvačnice. Upravo je taj prostor nekada bio dom vrtlara Ivana Mačeka, koji je groblju dao sadašnji hortikulturni izgled, po čemu je ono, osim povijesnih spomenika i posebno.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izložbu je otvorila dogradonačelnica Ksenija Ostriž, a svoja promišljanja o hortikulturnom uređenju groblja Pri Svetom Duhu u mediju fotografije donose domaći autori Mario Kos, Matija Gudlin, Marko Posavec, Luka Krušec, Marijana Madunić i Boris Fabijanec. Oni oslanjanjem na krajobrazna obilježja lokacije na kojoj se groblje nalazi, svjedoče o poštivanju tradicije grobne hortikulture i pokazuju da je namjera svakog projekta groblja ostati relevantan dugo nakon izgradnje. Pri tome značajnu ulogu imaju forme i simboli koji nisu kulturološki uvjetovani već su dio čovjekovog nesvjesnog kolektivnog djelovanja. Svojim radovima ovi fotografi dokazuju da hortikultura groblja itekako zavrjeđuje našu pozornost radi naglašenog simboličkog značaja i uspješne primjene u arhitektonskim rješenjima te osim funkcionalnih i estetskih vrijednosti, povezuje čovjeka, arhitekturu i krajolik.

Protok vremena i izmjena godišnjih doba očituje se među ostalim kroz biljke. Drveće i cvijeće arhetipske su forme korištene u hortikulturi groblja radi njihovog snažnog i nezastarjevajućeg simbolizma, a takvo je shvaćanje u bliskoj vezi s njegovim kulturno-povijesnim razvitkom, navela je autorica kataloga, muzejski pedagog i kustos, Maša Zamljačanec.

Otvorenje izložbe uveličala je Umjetnička škola Fortunat Pintarić s glazbenim programom, duetom violina, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje do 02. lipnja 2019. godine u vremenu od 08:00 do 19:00 sati.

  1. svibnja u 17:30 sati Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem održat će edukativnu šetnju (okupljanje za početak edukativne šetnje kod kapele Sv. Duha) i upoznavanje s grobljem tijekom koje će biti prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju. Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju, Koprivnice, Hrvatske ali i šire.

Nakon obilaska Gradskog groblja u organizaciji Povijesnog društva Koprivnica slijedi edukativna šetnja Pravoslavnog groblja u Koprivnici s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem.

 

Ostali dani namijenjeni su individualnom posjetu i obilasku groblja, gdje svi građani i turisti mogu pogledati izložbu fotografija.

 

Ova je manifestacija jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

 

 

JAVNI NATJEČAJ

Na temelju članka 32. Zakona o udrugama “Narodne novine broj 74/14.) i članka 13. Pravilnika o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge neprofitne organizacije od 10. srpnja 2018. godine, Gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o. objavljuje:

JAVNI NATJEČAJ za predlaganje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge neprofitne organizacije za 2019. godinu

newsletter
Ukoliko želite primati obavijesti vezane uz GKP Komunalac d.o.o. prijavite se na naš newsletter.

Kom.Net

Zanima li Vas možda što je to Komnet? Registrirani korisnici upišite Vaše pristupne podatke za ulaz. Zaboravili ste Zaporku?

Novi korisnici registrirajte se OVDJE.

POSLOVNI SUBJEKTI

- FINA e-Račun
- Pantheon e-Račun

 
KUĆANSTVO

- Svi računi web portal
- ePošta

Želite prijaviti komunalne probleme i ubrzati njihov popravak?
Opiši problem – Slikaj – Šalji!
 
Pristupite servisu putem web sučelja ili mobilne aplikacije.

Javni natječaj “Isklikom za davanje u zakup prodajnih mjesta (stolovi) na Gradskoj tržnici u Koprivnici uoči blagdana Svih svetih.

Na temelju Odluke Uprave broj 9614/19 od 11. rujna 2019. godine i članka 8. Pravilnika o tržnom redu (Glasnik Grada ...

Opširnije

Otvoreni javni natječaj za zakup poslovnog prostora na katu Poslovnog centra „Pevec“ u Koprivnici, Radnička cesta 10

Sukladno Odluci Uprave broj: 9613/19  od 11. rujna 2019. godine, Gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o. Koprivnica, raspisuje Otvoreni javni natječaj ...

Opširnije

Javni natječaj za davanje u zakup prostora za izlaganje ispred drvenih štandova zatvorenog tipa

Na temelju Odluke Uprave Društva broj: 9386/19 od 4. rujna 2019. godine, KOMUNALAC d.o.o. raspisuje Javni natječaj za davanje u ...

Opširnije

TRAŽILICA POKOJNIKA

Pristup tražilici pokojnika
*desktop verzija

 

GIS aplikacija – tražilica pokojnika
*mobilna verzija
OR kod