Povijest Gradskog parka

Začetak današnjeg gradskog parka datira iz 1856. godine kada je kotarski predstojnik Grigorije Roksandić (umirovljeni krajiški časnik) uz sjeverni gradski opkop dao posaditi dvije aleje javora. Drvoredi javora su kasnije poslužili gradskom vrtlaru Dragutinu Ruhlu za postupno oblikovanje parka na prostoru sjeverozapadnog dijela koprivničke utvrde. Ruhl je postao gradskim vrtlarom 1884. godine. Na toj je dužnosti bio punih četrdeset godina. Pod njegovim je vodstvom u razdoblju između 1891. i 1893. godine bio zasađen gradski park, a kasnije i ostali koprivnički parkovi. Njega je naslijedio Ivan Flatz koji je do 1960. godine upravljao koprivničkim parkovima.

 

Park je kroz godine bio devastiran, a da bi se mogao opremati ukrasnim biljem, gradsko vodstvo je uredilo vrtlariju u blizini današnjeg gradskog sajmišta. Kasnije je uređena i nova gradska vrtlarija, koja je ukrasnim biljem zadovoljavala potrebe gradskih parkovnih površina, ali i ostalih gradskih šetališta, ulica i trgova.

 

Sredinom 70-tih godina 20. stoljeća je bio uređen park kod zgrade koprivničkih srednjih škola na Trgu slobode. Taj je park bio oblikovan na modernijim pejzažnim principima u približno jednakoj zastupljenosti drveća i grmova.

 

U drugoj polovici 20. stoljeća je u višedesetljetnom procesu bio formiran park uz noviji dio bolnice, a istovremeno su uređene zelene površine na Trgu slobode, kod autobusnog i željezničkog kolodvora, na početku ulice Miklinovec, na Trgu Eugena Kumičića i drugdje.

 

GRADSKI_PARK_2GRADSKI_PARK_3GRADSKI_PARK_1

JAVNI NATJEČAJ

Na temelju članka 32. Zakona o udrugama “Narodne novine broj 74/14.) i članka 13. Pravilnika o financiranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge neprofitne organizacije od 10. srpnja 2018. godine, Gradsko komunalno poduzeće Komunalac d.o.o. objavljuje:

JAVNI NATJEČAJ za predlaganje programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge i druge neprofitne organizacije za 2020. godinu